Det här brudparet hade planerat att gifta sig redan förra året men av kända skäl fick bröllopet skjutas upp. Men nu, den 12 juni i år, var det så äntligen dags.

Bröllopsceremonin ägde rum i slottskapellet på Kalmar Slott följt av bröllopsmiddag på natursköna Öland. Visst låter det härligt? För oss var det en stor ära att få uppdraget att fotografera detta bröllop.

I vår kommunikation med brudparet framförde de vilka bilder de önskade. Det blev en lång lista som omfattade många grupperingar av brudpar och gäster som skulle fotograferas i 3–4 miljöer. Vigselakt och bröllopsmiddag stod också med på listan.

Vi insåg direkt att vägen till framgång för detta uppdrag handlade om en mycket noggrann planering. Det blev en detaljplan på ”minutnivå” där det tydligt framgick NÄR och VAR varje person, par, grupp skulle fotograferas

För att ta fram ”VAR’et”  åkte vi till Kalmar dagen innan för att rekognoserade lämpliga platser. När vi rekar inför ett bröllop brukar vi alltid gardera oss med två alternativ. Ett alternativ som vi tycker ger bästa bilderna med avseende på ljus och omgivning samt ett alternativ som kan hantera de största väderutmaningarna. Vårt första alternativ var i slottsparken där vi hittade flera mycket fina platser. I händelse av kraftig vind blev vårt andra alternativ innanför murarna runt slottet. Val av plats väntade vi med att bestämma till några timmar innan vigselceremonin.

Brudparet hade valt två fina platser på Öland där de också ville bli fotograferade. Vi åkte dit på fredagskvällen för att se vilka möjligheter till fina bilder som fanns där. Nu hade vi såväl tidpunkt som plats för all fotografering. NÄR, VEM och VAR kommunicerades ut till berörda. Vi meddelade också att besked om ”alternativ 1 eller 2” skulle meddelas på lördagen några timmar innan det var dags. I och med att programmet var så ”tajt” valde vi dessutom att ta fram förutbestämda ”poser” för alla fotograferingar. Nu hade vi alltså NÄR, VEM, VAR och HUR för all fotografering planerat. Bara nu alla skulle komma i tid till sina fotograferingar skulle nog det här fungera!

På lördagsförmiddagen gjorde vi en sista promenad från vårt boende till slottet och slottsparken. Vi hade kollat alla ”väderappar” och efter det kände vi att alternativ ett skulle fungera. Bra, det var ju här vi tyckte vi hade de finaste miljöerna.

 

Bruden förbereds för fotografering

Fotograferingen började med att brudparet anlände några minuter före utsatt tid. Vi fanns såklart på plats och hade allt riggat för att köra i gång direkt. Vi fotograferade brudparet på fyra platser på 30 minuter och de var så duktiga. Då solljuset var starkt eftersträvade vi att få så mycket motljus som möjligt. Vi ville också ha med det pampiga slottet i bakgrunden. Vi använde en portabel blixtlösning med en Elincrome ELB 500 på ett transparent paraply fastsatt på en lång arm. En av oss fotograferade och den andra höll blixten.

Tärnorna kom i tid och vi fotograferade dem på samma plats i fyra olika uppställningar under 15 minuter. Även marskalkarna var punktliga och dem flyttade vi under 15 minuter runt på till tre olika platser i olika uppställningar. Här gick det undan! Näst på tur var hela brudföljet och därefter brudparet med föräldrar. Allra sist fotograferade vi den näpna lilla brudnäbben. Tidplanen fungerade mycket bra och alla var så duktiga på att vara på rätt plats och rätt i tid. Bra gjort alla!

Exakt 30 minuter före vigselceremonin tog vi en paus samtidigt som vi förflyttade oss till Slottskapellet. Vi hade gjort ett kort besök i kyrkan tidigare under dagen så vi visste redan ljusförhållandena i kyrkan samt var vi skulle stå. Exakt i rätt tid ringde klockorna och brudparet med följe skred in. Så fint! Vi jobbade med en fotograf längst fram och en längre bak. I kyrkan fotograferar vi såklart utan blixt. Vi använde AV med Auto-ISO. Det fungerade utmärkt!

Efter vigseln blev det gruppfoto på kyrktrappan följt av ytterligare några parbilder på bröllopsparet. Därefter åkte vi ut till Öland. Brudparet och en tärna tog vi med i vår bil för att kunna stanna till på de förutbestämda platserna på Öland. Tärnans uppgift var att assistera som ”slöjskötare”. Planen var att vi skulle anlända med brudparet till festen klockan 17.40. Vi ankom 17.42! Snacka om tidshållning!

I en underbar trädgård följde så brudskål och därefter middag med fantastiska tal.  Precis i solnedgången, mellan huvudrätten och efterrätten, tog vi med oss brudparet till en vacker äng med utsikt över Kalmar sund. Där fick vi några magiskt vackra bilder på brudparet. Klockan 23.00 var vi klara med vårt uppdrag. Festen hade då övergått till party och där tänker vi att det är skönt att slippa fotografer.

Med kamerorna fulla med bilder åkte vi tillbaka till Kalmar för en välförtjänt vila. På hemvägen gjorde vi en kort utvärdering av dagen. Det vi då konstaterade var att det inte nog kan understrykas vikten av en genomtänkt och tydlig planering när det involverar många personer, platser samt osäkerheter i vädret. Vi kände oss nöjda och det blev många fina bilder från den här minnesvärda dagen!

Ett stort tack till brudparet för att vi fick förtroendet att fotografera ert bröllop!

Professionella bröllopsfoton av bröllopsfotografer i Linköping, Norrköping & Motala | Celstialart.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.