Lördagen den 28 augusti hade vi äran att fotografera Björn och Christina som firade 50 årig bröllopsdag! Uppdraget var främst att ta ett fint gruppfoto på Björn och Christina tillsammans med alla barn med respektive och alla barnbarn. Totalt 17 personer! Utöver det stora gruppfotot skulle det tas ett antal bilder i mindre grupper, t. ex. Björn och Christina med alla barnbarn.

Vår planering för detta uppdrag byggde på två väder-alternativ.

Alt 1. Bra väder. Såklart var det detta vi hoppade på! Det skulle ge oss störst flexibilitet och det naturliga ljuset skulle sannolikt räcka, eventuellt lite komplettering med en lite ”flash fill light”.

Alt 2. Dåligt väder. Här handlade det om att vi måste hitta en plats under tak. Efter kontakt med kunden så framkom det att det fanns en veranda under tak på hotellets andra våning som vi skulle kunna få tillgång till. Vi hade aldrig sett den eller visste något om storleken men det var det enda ”under tak-alternativet” som enligt uppgift skulle finnas.

När dagen för fotografering infann sig så regnade det som tusan och prognosen var dålig för hela dagen. Av den anledningen åkte vi till denna ”location” i mycket god tid då vi inte visste riktigt vad denna veranda innebar. Väl på plats så kunde vi konstatera att utrymmet var ca 4 x 10 m med normal takhöjd. Inte idealiskt för ett gruppkort på 17 personer. Men nu var det som det var och att stå ute i regnet var uteslutet…vi fick helt enkelt göra det bästa av situationen. Vi möblerade om på verandan och kom fram till en bästa plats för placering av kamera, ljus och gruppen. Därefter gjorde vi en detalj placering av varje individ i gruppen för att allt skulle gå så snabbt som möjligt när det väl var dags. Vi tog även några testbilder i detta skede för att hitta rätt ljusbalans och säkerställa ett tillräckligt skärpedjup.

När sällskapet anlände till verandan så kände vi oss hyggligt förberedda. Vi gjorde vi en kort presentation av oss och hur vi tänkt genomför a fotograferingen. Vi var även mycket tydliga med att påpeka att alla i sällskapet har ett ansvar vid den här typen av fotografering och att det är viktigt att spela med och bjuda på sig själva. Vi berättade också att vi en av oss skulle stå bakom kameran medans den andre skulle redigera varje scen med avseende på placering och kroppsspråk och  att vi skulle använda oss av ”moment triggers” för att aktivera gruppen till agerande för livliga och härliga bilder.

Vi började med gruppfoto på alla 17. Det gick på ca 10 minuter och alla hjälpte till på ett bra sätt för att gör det bästa av situationen. Efter den stora gruppbilden fortsatte vi med fotografering av mindre grupperingar. Här valde vi att använda oss av en ”collapsible background” då omgivningen på verandan var lite svår. Det slutade med att alla ville bli fotograferade mot vår medhavda bakgrund i både större och mindre grupper.

Trots besvärligt väder och en allt annat än bra fotoplats på verandan så tycker vi ändå att vi lyckade. Mycket tack var en noggrann planering, att vara på plats i mycket god tid och sist men inte minst att sällskapet var mycket samarbetsvilliga och bjöd på sig själva.

Tillsvidare lägger vi bara ut några bilder på ”veranda-studion”. Förhoppningsvis kan vi komplettera med några av gruppbilderna efter medgivande från kunden.