Jullovet tillbringade vi i vackra Stöten. Förutom att vi fick mycket härlig tid med familjen gavs det också flera tillfällen till fotografering. Vi hade hoppats på riktigt kallt väder för vi hade några fotoexperiment som vi länge velat testa. 

Såpbubblor

Redan första dagen gavs tillfälle till det första! Det var riktigt kallt ute och ingen vind. Perfekta förhållanden för att fotografera såpbubblor! Vi ville fånga ögonblicken då det sakta bildas iskristaller på bubblorna och se hur de sedan fryser helt och hur de slutligen kollapsar i en liten ishög. Vi hade googlat för att få fram de rätta förhållandena mellan vatten, såpa och socker men det ville inte bli riktigt bra. Bubblorna sprack innan de hann frysa och till sist rörde vi ihop en egen blandning på vinst och förlust. Det blev en vinst! Bubblorna blev stora och fina och landade så fint i snön. De låg kvar länge och vi kunde följa det fantastiska skådespelet samt frysa ögonblicken i bilder. 

Om du är sugen på att pröva bjuder vi er på vårt recept: 

2 dl kokande vatten

0,5 dl såpa

0,5 dl socker

Göra snöfall

Det andra experimentet vi ville testa var att ”göra snö” genom att kasta kokande vatten i en båge över oss själva kan du få riktigt läckra bilder. Det blev ”sådär”.  Det var nog inte tillräckligt kallt för att få den där sprakande wow-effekten. Vi kommer att göra ett nytt försök när det är riktigt kallt (-20 grader). 

Vårt vackra grannland Norge

På årets sista dag begav vi oss till vårt vackra grannland Norge. De är som bekant duktiga skidåkning och här finns miltals med härliga skidspår. Vi åkte tidigt för att komma fram innan soluppgången. Vilken morgon det blev! Inom en timme skiftade färgerna från rosa, till gyllene och slutligen vitt. Det blev inte många kilometer åkta men däremot resulterade skidturen i många vackra bilder. En teknik som gör bilden extra fin är att fotografera mot solen med liten bländare (ca f18 – 22) för att få solen att se ut som en stjärna (spikes).

Gulliga barnbarn

En stor glädjespridare under vår ledighet har varit vårt gulliga barnbarn, och självklart har vi tagit tillfället i akt att fotografera henne! Bilden på henne och Findus spanandes ut genom fönstret är en favoritbild på henne. Det som jag gillar med den här bilden är att deras blickar ser ut att vara riktade åt samma håll. Här har vi enbart använt det naturliga ljuset från fönstret. 

Fördelen med barnbarn är att man får plocka fram snowracer och pulka igen! Första åket med farmor skulle självklart fotograferas. Att fotografera objekt i snö är inte alltid så lätt särskilt om personerna som ska fotograferas har svarta eller mörka kläder på sig. Resultat brukar bli att de blir… just det, mörka. Om man vill ha fina bilder på människor i snö kan man tänka på att ta på sig i färgglada kläder. Bilden på vårt barnbarn som snöleopard tog vi på henne när det snöade. Om man vill lägga till mer snö än vad det i verkligheten var kan man förstärka effekten genom att jobba med overlays i Photoshop. Här tycker jag att det passade fint, men man får vara lite försiktig så att det inte ser onaturligt ut.

Woody och Caspian

Såklart har vi också fotograferat våra hundar Woody och Caspian. De trivs verkligen i snön och älskar att leka, rulla runt och gräva. Det är en utmaning att få dem tillsammans på samma bild och att få dem att titta åt samma håll. Bäst blir det såklart om man kan få dem att titta in i kameran. Men det är inte lätt! Vill ni se mer bilder på Woody och Caspian är ni välkomna att besöka deras instagramkonto @woodielicious.

Vi önskar all en god fortsättning på det nya året!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.