Bröllopsfotograf Linköping - säsongen 2022

Bröllopsfotograf Linköping sammanfattar intryck och erfarenheter av bröllopsfotografering 2022. Välkomna att ta del och återkoppla gärna om ni har frågor.

Bröllopsfotografering 2022 - april till juli

Förutsättningarna för bröllopsfotografering 2022 var inte goda i början av året på grund av pandemin. När restriktionerna från pandemin lättade under våren 2022 började bokningar på bröllopsfotograferingar att strömma in. Vår bokningskalender fylldes snart med lördagar med bröllopsfotografering under våren och försommaren. Vi blev så glada att vi fick förtroendet av så många.

Planering är allt grunden till en lyckad bröllopsfotografering

Som alltid planerade vi in möten med varje bröllopspar några veckor före bröllopet, då det mesta av deras planering är på plats. Dessa planeringsmöten är extremt viktiga. Även om vi i samband med bokningen fått veta vad bröllopsparet önskar och förväntar sig av oss så har de nu hunnit fundera lite till och det blir som alltid lite justeringar på det ursprungliga tänket.

Vi gör alltid en noggrann tidplan

Då tid som regel är en brist på bröllopsdagen gäller det att göra en noggrann tidplan där alla fotograferingsmomenten läggs in. Under dessa möten blir det ofta även diverse frågor från brudparet på framförallt hur vigselakten går till. Vi har stor erfarenhet av detta och kan ofta utan problem svarar på de flesta frågor. Som exempel vilken sida ska bruden stå på vid ingång respektive utgång ur kyrkan. Det är bara roligt att hjälpa till och vi känner att vi med detta bygger förtroende och respekt för varandra vilket är viktigt inför själva bröllopsfotograferingen. Det är så roligt att få vara med och dela dagen med människor som är kära, glada och förväntansfulla. Som fotograf är man den som träffar brudparet mest!

Läs mer om hur vi på Bröllopsfotograf Linköping förbereder våra uppdrag.

Bröllopsfotografering 2022 - alla bröllop är unika

Inget bröllop är det andra likt. Det är nya bröllopspar, nya och varierande miljöer och olika väder som vi som fotografer måste var förberedda för. Inför varje bröllop gäller det att ”tagga till” för när brudparet och vi är på plats gäller det att vara fokuserad. Man kan känna hur adrenalinet stiger och hur koncentrationen är på topp. Man går in i sin ”fotobubbla”. Det får inte bli fel för det går ju som sagt inte att erbjuda ett nytt tillfälle. Här kommer några korta skildringar av vårens och sommarens bröllop från en bröllopsfotografs perspektiv.

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar i Motala

I mitten av maj fotograferade vi ett bröllop i stadsparken i Motala. Vigselakten var i Motala kyrka, men eftersom kyrkan höll på att renoveras och var täckt med byggnadsställningar passade det såklart inte att fotografera där. Som tur är ligger den vackra stadsparken med dess strandpromenad längs Vättern alldeles bredvid, så där hade vi förberett några fina platser för porträttfotograferingen. Allt var lugnt och fint och vi väntade bara på att brudparet skulle komma. Helt plötsligt, på typ två sekunder, fylldes hela stadsparken med konfirmander och festglada studenter och dess släktingar och vi insåg att vi snabbt behövde tänka om. Vi skulle få svårt att hålla undan människor i bakgrunden. Så kan det bli när man fotograferar på allmänna platser!

Vi omgrupperar...

Vi beslutade att ta alla bilder vid strandpromenaden med Vättern och den fantastiska bron i bakgrunden. Det innebar också att vi skulle fotografera i rakt motljus mot en ljus bakgrund. När detta görs är det lätt hänt att ansiktena, som är vända från solen, blir underexponerade. För att kompensera för detta valde vi att använda en softbox med blixt för att ljusa upp ansiktena vilket skulle visa sig vara ett bra beslut. Den här dagen blåste det en hel del och det blev en utmaning. I dag blåste det dock från ”rätt håll” vilket betydde att vinden blåste mot brudparet. Både vi och bruden var nog lite oroliga för att slöjan skulle blåsa bort, men frisören hade gjort ett bra jobb och säkrat den ordentligt! Det blev till slut en lyckad fotografering med mycket fina bilder med mycket glittrande bokeh från Vätterns vågor.

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Motala stadspark
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Motala stadspark

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar i Vikingstad

I Vikingstad genomförde vi porträttfotograferingen i nära anslutning till kyrkan. Kyrkan ligger vackert belägen mitt på Östgötaslätten bland solgula rapsfält och böljande åkrar. Det blev en fin inramning till det stiliga brudparet. Det blev många fina bilder på brudparet men det finaste kortet är nog det på den gudomligt vackra bruden. Bilden är tagen uppifrån och det går åt en stege för att komma upp tillräckligt högt! Vem kan se att bilden är tagen på en grusgång på en kyrkogård?

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar vid Vikingstads kyrka
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar vid Vikingstads kyrka

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar i Sankt Annas skärgård

En vecka senare satte vi oss i bilen och styrde österut, mot Sankt Annas skärgård. Nu skulle vi få vara med om ett bröllop med vigselakt på bryggan och fotografering av brudparet på en skärgårdsklippa. Låter det romantiskt? Jag kan lova att det var det! Solen sken, himlen och havet var blått och brudparet var överlyckliga över det fina vädret. Ja, ni som är fotografer vet att vi inte jublade över vädret. Skärgårdsklippan hade sina begränsningar när det gällde svängrum och att fotografera i motljus med havet som kuliss skulle bli svårt. Vi fick även här plocka fram blixten för att konkurrera ut solens starka strålar och vi fick riktigt fina bilder på det underbara brudparet.

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Sankt Annas skärgård
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Sankt Annas skärgård

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar i Åtvidaberg

Veckan innan midsommar skulle vi få vara med om ett bröllop i en sagolik vacker natur. Färden gick till Mormorsgruvan som ligger strax utanför Åtvidaberg. Här är landskapet kuperat och böljande och här och där finns den där ”egna skogssjön”, perfekt för ett kvällsdopp en varm sommardag och för bröllopsfotografering! Vigseln genomfördes i brudparets trädgård med utsikt över bygden. De hade gjort fantastiska förberedelser och vi förstod att både brud och brudgum har sinne för vackra detaljer och är dessutom otroligt händiga.

Bröllopsfotograferingen

I Mormorsgruvan inledde vi fotograferingen med ”first look” följt av den stämningsfulla vigseln. Därefter gick vi ner i den angränsade hagen för par -och familjefotografering. Solen sken från en klarblå himmel men det fanns gott om stora ekar som gav nödvändig skugga. Därefter hoppade vi in i bilarna och åkte den kilometerlånga skogsvägen ner till sjön där fotograferingen fortsatte. Vi avslutade denna innehållsrika dag med att föreviga brudskål och gratulationer. Vi åkte hem med kamerorna fulla av bilder från ett bröllop som var som en saga.

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Åtvidaberg
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Åtvidaberg

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar på Sälenfjället

Vi hade planerat att tillbringa några veckor i Sälen i juli. Det skulle bli semester och inga fotouppdrag. Men det är ju inte alltid det blir som man planerat. Det skulle bli bröllop i Sälens fjällkyrka under vår semester och vi blev tillfrågade om vi var intresserade. Ett bröllop i fjällmiljö kändes som något utöver det vanliga så vi accepterade. Och det blev verkligen något utöver det vanliga. Två dagar före bröllopet fick vi reda på att det skulle stå en startklar helikopter utanför kyrkan efter vigselakten. Det hela var hemligt för alla utom brudgummen, som ordnat det, och vi bröllopsfotografer. Bruden visste ingenting förrän helikoptern gick ner för landning just när gratulationerna pågick som bäst utanför kyrkan. Vi bestämde att jag (Anna) skulle vara den av oss som skulle flyga med upp på toppen för att där föreviga brudparet i fin fjällmiljö. Jag var supertaggad på uppgiften.

Helikopter på fjället

På toppen blåste det så mycket att jag knappast kunde hålla kameran stilla och solen kom och gick mellan molnen. Ganska så svår fotografering alltså! Vi tog både stillastående porträttbilder samt bilder när brudparet var i rörelse. Vinden hjälpte till att ge klänningen härligt fladder men välkammade frisyrer var det bara att glömma. Det fick bli naturligt vindrufs och det blev fint. Bruden var så vacker och duktig trots att hon (eller tack vare kanske) befann sig i chock över den fantastiska överraskningen och gåvan. På hemvägen fick vi en flygtur över fjällen innan vi landade utanför Sälenstugan Original. Där väntade Clas och alla bröllopsgäster. Clas hade hittat en fin plats för gruppfotograferingen, ett fint gammalt klassiskt härbre i äkta dalastil. 

Helikopterlyftet genomfördes av STORM HELIWORKS AB från Östersund. 

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Sälenfjällen
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar i Sälenfjällen

Bröllopsfotografering 2022 - brudpar i Rimforsa

Den bästa fotograferingen har jag sparat till sist och det är bröllopet mellan vår älskade son och hans underbara Sara. De har varit tillsammans i tretton år så det var verkligen dags för bröllop! I slutet av april samlade de ihop sina bästa vänner och den närmaste familjen till en helg på fantastiska Rimforsa Strand som ligger några mil söder om Linköping vid sjön Åsunden. Personalen på Rimforsa Strand är verkligen proffs på bröllop. Som föräldrar brukar man ha ganska mycket att ordna med inför och under sina barns bröllop, men här kände vi att vi med varm hand kunde lämna allt till proffsen. Det gav oss tid att fotografera och umgås med familj och vänner.

En helg vi aldrig glömmer

Helgen på Rimforsa Strand blev allt man kan önska. En mycket vacker och rörande vigsel utomhus, där också vår dotter Maria spelade gitarr och kompisen Linus sjöng. Middagen fylldes med god mat och dryck, rörande, fina och roliga tal från släkt, vänner och brudparet själva. I ett konferensrum i herrgården hade vibyggt upp en fotostudio med professionell utrustning. Efter middagen kunde bröllopsgästerna gå dit för att bli fotograferade. Vi hade också tagit med roliga maskeradkläder som gästerna kunde bli ”kreativa” med. Alla bjöd verkligen på sig själva och skratten ekade långt ut över Åsundens vatten! Bilderna då? Ja, de blev verkligen roliga och originella kvalitetsbilder, vilka blir fina minnen för brudparet. Det här är ett ”photo booth” delux som vi varmt rekommenderar bröllopspar att lägga till om man anlitar oss under en bröllopsfotografering.

Det blev en oförglömlig helg som vi förevigat både i våra hjärtan och med fantastiska bilder.

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudpar vid Rimforsa strand
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar gäster på bröllopsfesten vid Rimforsa strand

Bröllopsfotografering 2022 - augusti till oktober

Efter några veckors ledighet går vi nu in i säsong två med bröllopsfotografering 2022.

I morgon åker vi till Ulrika. I augusti blir det bröllop i Vadstena, Medevi Brunn och vi avslutar säsongens bröllopsfotograferingar vid sjön Sommen följt av Norrköping och Finnspång. Så roligt vi ska ha!

Välkomna att titta på mera av våra bröllopsbilder i vår portfolio!