Tips vid fotografering av Kyrkbröllop

Inledning

Bröllopsfotograf Linköping delar med sig av erfarenheter vid fotografering av kyrkbröllop.

Att fotografera vigselceremonin vid kyrkbröllop är alltid en utmaning vid bröllopsfotografering och kräver både erfarenhet och rätt utrustning för ett bra resultat. Det är mörkt i kyrkan och ljusinsläppet från fönsterna är begränsat och att använda blixt passar sig inte. 

Vi på Fotograf Celestial Art har arbetat med bröllopsfotografering under många år och har därigenom fått stor erfarenhet av bröllopsfotografering i kyrkor. När kyrkklockorna ringer och brudparet står redo i altargången gäller det att fokusera. Man vet att det är nu det gäller…och någon omtagning är inte möjlig. Det får inte bli fel! Fotografering av vigselakten vid ett kyrkbröllop är ett av de svåraste momenten inom bröllopsfotografering.

I texten här nedan berättar vi lite om hur vi som bröllopsfotografer hanterar de utmaningar vi ställs inför vid fotografering av ett kyrkbröllop.

För mer information om hur vi planerar och genomför våra bröllopsuppdrag se Bröllopsfotograf Linköping

Fotografering av kyrkbröllop är en utmaning

Vid fotografering av kyrkbröllop ställs man inför följande utmaningar:

 1. Begränsat naturligt ljus och ofta många mörka eller svagt upplysta områden.
 2. En ofta oskriven regel, men som de flesta av oss bröllopsfotografer tillämpar, är att inte använda blixt i kyrkan.  
 3. I vissa kyrkor finns dessutom riktlinjer för var man som fotograf inte får vara, då det kan störa präst och ceremonin.
 4. Gäster som själva vill fotografera och plötsligt ställer sig upp och blockerar för oss bröllopsfotografer.
Fotografering av kyrkbröllop - rekognosering av kyrkan

Fotografering av kyrkbröllop kräver rekognosering

Det första vi gör inför en fotografering av kyrkbröllop är att rekognosera kyrkan såvida vi inte har fotograferat där tidigare.

Ligger kyrkan i vårt närområde gör vi det oftast några dagar innan bröllopet. Är avståndet längre är vi på plats några timmar före vigseln för att rekognosera. 

Det vi tittar på vid rekognoseringen är mängden ljus och varifrån ljuset kommer. Vi tar alltid ett antal provbilder

Rekognoseringen ger svar på följande:

 • Var vi som bröllopsfotografer ska placera oss för att bäst utnyttja det naturliga ljus som finns under in -och utmarsch samt vid vigselakten.
 • Går det att komma upp på läktaren för att ta översiktsbilder av kyrkorummet och kanske fotografera brudparet med teleobjektiv?
 • Vilken kamerainställning vi ska välja gällande ISO, bländare och exponering.
 • Passande och spännande detaljer i kyrkan som kan bli fina minnen för brudparet. Det kan till exempel vara:
  • Tavlan som visar vilka psalmer som ska sjungas
  • Fina blomsteruppsättningar
  • Orgeln….gärna med noter på notstället
  • Vackra fönster mm


Rekognoseringen ger oss trygghet inför den kommande fotograferingen av kyrkbröllopet och gör att vi kan fokusera på att ta kreativa och romantiska bilder fotografering och inte fundera över kamerainställningar. Den minimerar dessutom vårt behov av att springa runt i jakt på en bra placering med risk för att störa ceremonin.

Fotografering av kyrkbröllop - rekognosering av kyrkan
Fotografering av kyrkbröllop - rekognosering av kyrkan

Fotografering av kyrkbröllop kräver god samverkan

Bröllopsfotografering av vigselakten vid kyrkbröllop kräver en noggrann planering för såväl fotografer som brudparet. Vid planeringsmötet med brudparet några veckor innan bröllopet går vi igenom hur vi som fotografer arbetar och hur vi behöver samverka med brudparet för att kunna ta fina bilder av vigseln.

Det är av yttersta vikt att brudparet förstår hur vi arbetar i kyrkan så att vi kan samverka för att få ett bra resultat. Det kan till exempel vara instruktioner om att se glada ut, titta på varandra och ibland titta in i kameran.

Vi pratar också om hur viktigt det är att vår fotografering av kyrkbröllopet inte störs av andra gäster som kan stå i vägen. Vi rekommenderar alltid brudparet att göra det tydligt för sina gäster om att de anlitat professionella bröllopsfotografer och att övriga gäster inte ska fotografera under ceremonin.

På bröllopsdagen någon halvtimme före vigseln repeterar vi genomförandet med brudparet. Ofta är brudparet nu lite nervösa inför den stundande vigseln men genom att än en gång gå igenom upplägget hjälper det dem att känna sig trygga inför vigselakten.

Bröllopsfotografen ger instruktioner till brudgummen inför den stundande vigselakten

Fotografering av kyrkbröllop

Efter rekognosering och lite testbilder hittar vi de bästa kamerainställningarna för den aktuella vigseln. Vi arbetar alltid med två kameror vid bröllopsfotografering. De kameror vi för närvarande använder är två stycken Canon R5. Det är fantastiska kameror för fotografering i svagt ljus och har avancerad autofokus som gör att man nästan alltid får perfekt skärpa i bilderna. Vi kan varmt rekommendera denna kamera för bröllopsfotografering. 

På den ena sitter ett ljusstarkt 50 mm objektiv f/1.2 och på den andra en zoom 70 – 200 mm f/2.8.

Vi använder oss av två grundinställningar vid fotografering i kyrkan. En statiskt för stillastående motiv och en dynamisk för motiv i rörelse.

Inställningarna blir då oftast så här:

 • Statiskt. Bländare f/2.8 – 4.0/ Exponering 1/100 – 1/160 / ISO 1600.
 • Dynamiskt. Bländare f/3.5 – 5.6 / Exponering 1/125 – 1/ 200 / ISO 2000 – 3200.

Anledningen till att vi delar upp det i två olika inställningar är att vi vill få ut maximal bildkvalitet ur varje bild.  

Man skulle även kunna fotografera med bländaröppning större än f/2.8 (till exempel f/1.4) för att öka ljusinsläppet. Men risken för oskarpa bilder ökar då skärpedjupet minskar och brudparet sällan är i exakt samma fokalplan.

Utöver detta så gör vi alltid en sista check att alla inställningar på kamera och objektiv är de rätta. Det blir som en checklista för att förhindra att något glöms vilket kan äventyra fotograferingen av kyrkbröllopet. Det vi checkar är:

 • Vitbalans ca 3500 K
 • Autofokus ON i ögon- eller spot-mod beroende på motivet.
 • Batteristatus 
 • Dubbla minneskort i kameran som är formaterade.
 • Silent shooting mode
 • Single shot mode.

Fotografering av inmarschen

Vi arbetar alltid med två bröllopsfotografer som fotograferar inmarschen, detta för att säkra bilder ifall en kamera plötsligt krånglar. En fotograferar på 3-5 m avstånd från brudparet och den andra på 7-15 m avstånd. Under planeringsmötet har vi pratat om vikten av att brudparet går långsamt. Kom ihåg! säger vi till dem. ”Det är inte en språngmarsch”.

Vi brukar även ha en plats markerad på golvet där vi vill att brudparet gör ett kort stopp på (ca 5 sek). På så sätt kan brudparet under inmarschen fotograferas både som ett dynamiskt- och statiskt motiv vilket ökar sannolikheten för att få skarpa bilder även vid slutartider som är längre än 1/125.

Fotografering av kyrkbröllop - inmarsch i Vadstena klosterkyrka
Fotografering av kyrkbröllop - bröllopsparet går fram längs altargången inmarsch i i kyrkan
Fotografering av kyrkbröllop - bröllopsparet går fram längs altargången inmarsch i i kyrkan

Fotografering av vigselakten

Även vigselakten fotograferar vi med två bröllopsfotografer. En på nära håll och en på längre avstånd.

Det viktiga vid bröllopsfotografering av vigselakten är att hitta en plats där vi som fotografer kan stå och få hjälp av fönsterljus för att belysa brudparet. Fönsterljus kan ge fantastiska bilder. Platsen måste också ge en bra vinkel för att återge ögonblicken och brudparet på allra bästa sätt. Även om brudparet såklart är huvudmotivet är det viktigt att vara vaksam på andra motiv eller händelser som kan dyka upp under vigselakten. Här underlättar det att vi alltid är två fotografer. 

Fotografering av gästerna

Vid fotografering av kyrkbröllop försöker vi alltid att ta några bilder på bröllopsgästerna. Här handlar det mer om att dokumentera vilka som var där än att det blir fina romantiska bröllopsbilder. Några enstaka gästbilder räcker!

Fotografering av utmarschen

Helt plötsligt är det dags för utmarsch. Den bakre fotografern är redan på plats men den främre närbildsfotografen måste snabbt förflytta sig längs altargången och ställa om kameran till dynamisk fotografering. 

I planeringen inför bröllopsfotografering ber vi alltid brudparet att, precis som vid inmarschen, gå sakta för att möjliggöra att ta fina bilder. Men ofta blir tempot på utmarschen högre än på inmarschen. Det är nog helt naturligt. Nervositeten har släppt och brudparet är så fyllda av glädje att de tar små glädjeskutt!

Här är det viktigt att använda kortast möjliga slutartid som ljussituationen medger för att undvika rörelseoskärpa och skapa fina skarpa bilder.

Efter den sista bilden på utmarschen är det dags att börja tänka på gratulationerna när brudparet kommer ut på kyrktrappan. Snabbt byts kamerainställningarna från mörk inomhusmiljö till utomhusfotografering i dagsljus för att vara redo för fotografering vid kyrktrappan. Vi gör dessa omställningar så snart som möjligt efter sista utmarschbilden!

Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudparet under utmarschen efter vigselakten
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudparet vid utmarschen efter vigseln
Bröllopsfotograf Linköping fotograferarbröllopsparet som kysser varandra vid utmarschen efter vigselakt
Bröllopsfotograf Linköping fotograferar brudparet under utmarschen efter vigselakten

Fotografering av kyrkbröllop - Slutord

Det är kul med utmaningar och fotografering av kyrkbröllop är definitivt en utmaning. Men med rätt utrustning, god planering och bra kommunikation med brudparet är sannolikheten stor att det kommer att bli ett bra resultat. 

I vanlig ordning måste alla bilder efterbehandlas (framkallas). Ju bättre grundbild ju mindre efterbehandling krävs. Vid fotografering av vigselakten är det framför allt två moment som är extra viktiga vid framkallning:

 • Justering av vitbalansen 
 • Brusreducering

Förslagsvis görs dessa justeringar som en så kallad ”batchjustering” som appliceras på alla bilder tagna i kyrkan under vigseln. Genom att göra detta i ”batch” får du samma ljuskaraktär på alla bilder.

För den som vill se mer bröllopsbilder av oss från Fotograf Celestial Art hänvisar vi till vår Bröllopsportfolio. Välkomna på ett besök!

Vi finns här för dig!

För att du snabbare ska komma i kontakt med oss ber vi er välja den ort som passar bäst på det ni efterfrågar. Tack!